За всички любители на сладки изкушения.
За тестото:
- яйца – 5 на белтъци и жълтъци
- захар – 80 г (5 с.л.)
- сол – 1 щипка
- слънчогледово олио – 30 мл
- брашно – 100 г (1 ч.ч.)
- бакпулвер – 5 г (1 ч.л.)
За пълнежа:
- череши – 1 кг без костилка
- шоколад – около 100 г настърган черен или млечен
- ЗАЛИВКА
- шоколад – 60 г
- мляко – 50 г или сметана
Начин на приготвяне:
Преди да приготвите други съставки, отделете белтъците и жълтъците и да ги оставета на стайна температура. Докато приключите с приготвянето на останалите съставки, белтъците трябва да са на стайна температура. Сега почистете черешите от костилките и ги изсипете в тавата, която се покрили с хартия за печене. Настържете шоколада равномерно върху черешите и оставете настрана.
Белтъците са на стайна температура, тъй като така се разбиват по-добре и създават повече обем. Разбийте белтъците на мек сняг, преди да добавите захар. Това позволява на меренга да запази обема си и да не спада при добавяне на захарта. Разделете захарта на три равни части. Никога не добавяйте цялата захар наведнъж, когато правите меренг.
Когато меренгът е готов, добавете един по един жълтъците. Вашето тесто от яйчен жълтък трябва да е бледожълто, което бавно пада на ленти и задържа формата си за малко.
Пресейте сухите съставки в сместа на три равни части. Внимателно го сгъвайте всеки път, преди да добавите още. Накрая добавете олиото, като го излеете в кръг и отново разбъркате внимателно с шпатулата. Изсипете тестото в тавата върху черешите и шоколада. Не забравяйте да загладите тестото в ъглите.
Печете пандишпана около 30 минути на 180 °C.
След като извадите какаовия сладкиш от фурната, обърнете го върху лист пергаментова хартия. След това отлепете внимателно хартията от печенето. Внимателно навийте рулото навътре с хартията, върху която го обърнахте, като задържате леко, да не се разтвори и закрепете хартията плътно към ролката. Внимавайте да не стискате рулото или да навивате твърде плътно, тъй като това може да доведе до образуване на пукнатини. Както е с хартията, прибирате за един час да изстине.
Черешите много добре се запичат и стават на чудесен пълнеж със шоколад.
След определеното време залейте с разтопения на водна баня шоколад и мляко или сметана и залейте черешовото руло. Декорирайте с вашето въображение, като поръсите с ядки или нарязан шоколад или друго.
Насладете се на този перфектен австрийски сладкиш, изпитан във времето! Такива сладки рула винаги са се приготвяли в Австрия. Череша и шоколад е най-класическата комбинация!