Нашият кулинарен експерт Наталия Стоянова има специално уикенд предложение за всички нас:
Ще ви запозная с историята на един компот, който беше сътворен, преди около два месеца, от мен и превърнат днес, в невероятно дъхав сладкиш.
Въпреки че е с френски произход компотът е традиция, с която са отгледани поколения българи. Лесен за приготвяне и вкусен, той е подходяща напитка, както изстуден, така и топъл.
Рецептата, която ще ви представя, е преработен вариант на торта с вишни от една стара книга с рецепти.
Торта с вишни
Необходими продукти:
150 гр масло
70 гр пудра захар
250 гр брашно
1 компот от вишни- 800 мл ( може и от друг плод)
2 с.л нишесте
Маслото и пудрата захар се разбиват. Прибавя се брашно и се замесва тесто. Готовото тесто се оставя в хладилник, за половин час. След което се разточва върху опаковъчно домакинско фолио, така по- лесно ще се пренесе върху формата. Формата е желателно да бъде застлана с хартия за печене. Краищата на блата се издигат по стените на формата. Нареждат се зърна сух боб или тежести, за да се предотврати надуване на кората при печене. Пече се на 180 градуса до бледорозов цвят.
За крема се използва сокът от компота. Към него се прибавя нишестето, бърка се и се вари на слаб котлон.
Върху готовия блат,след като се охлади, се нареждат вишните от компота. Залива се с охладения крем.
Тортата се оставя на студено, за да стегне добре кремът.