Есента е сезона на хинапа – екзотичният и неустоим плод, познат още като китайска фурма, финап, жожоба (jujuba) и др.
Хинапът има изключително интересен плод със сладък вкус, който може да се консумира суров, изсушен, приготвен на сладко или компот. Подобно на фурмите и смокините, в изсушено състояние хинапът е чудесен подсладител за сладкиши.
Освен забележителни вкусови качества, хинапа има и редица полезни за здравето компоненти. Плодовете му съдържат много ценни за човешкия организъм хранителни вещества: захари, белтъчини, киселини, мазнини, особено богати са на магнезий, калий, йод, желязо, Извънредно високо е съдържанието на витамин C, който е ключов за поддържането на добрата имунна система, помага за стимулирането на производството на бели кръвни клетки, важни за защитата на тялото от инфекции и заболявания. Хинапът може да се похвали и с набор от антиоксиданти, като фенолни съединения и флавоноиди.
Това е причината да се използва като лечебно средство при редица заболявания, включително и на дихателната и храносмилателната система.
Дървото е столетник с дълбоки корени и при правилно отглеждане започва да плододава още след втората или третата година от засаждането.
В България успешно виреят много сортове на хинапа, така че ако искате този екзотичен плод в градината си – сега е момента да го поръчате. Сортовете „Ли“, „Ланг“, „R5“ и „Тигров зъб“ са едни от най-устойчивите за нашите климатични условия, с умерена сладост и изключителен вкус.
Може да ги поръчате от Happy Garden още сега, за да пристигнат при вас през ноември, когато е най-подходящото време за засаждането в градината ви.