Лесна, бърза и вкусна рецепта за запечени картофи.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 250 г кашкавал
- 100 г шунка
- 150 мл. течна готварска сметана
- сол
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на едри парчета, след което се сваряват се в подсолена вода, докато омекнат. Отцеждат се.
Половината от тях се разпределят в огнеупорен съд, посоляват се, поръсват се обилно с настърган кашкавал и върху него се поставят останалите сварени картофи. Отново се посолява и отгоре се поръсва нарязана на ситни кубчета шунка. Заливат се с готварската сметана.
Ястието се запича на фурна за около 20 минути при 180 градуса.
Запеканката се поднася гореща и по желание се декорира с връхчета пресен магданоз.