Любимите на малки и големи понички. Ето и една рецепта, с която да си ги направим вкъщи.
Необходими продукти:
- 1/2 кг брашно
- 45 г масло
- 170 г захар
- 2 яйца
- 240 г кисело мляко
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щип. сол
- 4 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Маслото (45 г) се разтопява. Яйцата (2 бр) се разбиват със захарта (170 г), а след това се добавят брашното (1/2 кг), бакпулверът (1 ч.л.) и солта (1 щип.).
Киселото мляко (240 г) се разбива и след това се добавя към сместа. От тестото се оформя топка, която се поставя в купа и се покрива с прозрачно фолио. Оставя се в хладилник за 30 минути.
След това тестото се оформя като руло. Нарязва се на еднакви парчета. Всяко парче се оформя на топче, като се търкаля между дланите. След това с ръце се сплесква, за да получи форма на поничка. С пръст се пробива дупка по средата и се оформя с пръсти, така че да се получи ринг.
В тенджера се загрява олио до 170 градуса. Поничките се пускат в горещото олио и когато изплуват на повърхността, се обръщат с решетъчна лъжица. Пържат се само по 3-4 понички наведнъж. Нареждат се в чиния върху салфетка.
Щом топлите сладки понички леко се охладят и отцедят от мазнината, се поръсват с пудра захар (4 с.л.).