Великден наближава, магазините се пълнят с предложения за козунаци, лакомства и разбира се, великденски сладки и курабии, но нищо не може да надмине тези, които са приготвени у дома.
Продукти:
- яйца – 5 бр.
- захар – 2 и 1/2 ч. ч. (с вместимост на чашата 200 мл.)
- ванилия – 2 бр. пакетчета
- амонячна сода – 2 бр. пакетчета
- сода за хляб – 1 ч. л.
- бакплувер – 1 ч. л.
- кисело мляко – 1/2 ч. ч.
- мас – 1 ч. ч. (разтопена и охладена)
- брашно – 1 кг. и 100 г приблизително
- жълтъци – 2 бр. за намазване
- олио – 2 – 3 с. л. за намазване
- захар – кристална за поръсване
Начин на приготвяне:
Сипваме киселото мляко (1/2 ч.ч.) в купичка и към него прибавяме амонячна сода (2 пакетчета), сода за хляб (1 ч.л.), бакпулвер (1 ч.л.). Разбъркваме хубаво и оставяме настрани да шупне млякото.
В друга голяма купа, счукваме яйцата. Прибавяме кристална захар (2 и 1/2 ч.ч.) и ванилии (2 бр.). Разбиваме хубаво с миксер, за да стане пухкава смес. Продължаваме леко разбиването и наливаме поетапно, разтопена охладена мас (1 ч.ч.). Прибавяме и шупналото кисело мляко.
Разбъркваме хомогенно и оставяме сместа да поседи на стайна температура за 30 минути, като периодично разбъркваме, да се разтопи захарта. После постепенно слагаме брашно и омесваме гладко, нелепнещо тесто.
Завиваме тестото с найлоново фолио и оставяме на стайна температура за 3 часа (в стаята да не е много горещо). От готовото тесто с точилка разточваме листове с дебелина 5 мм. и изрязваме фигурки с формички за курабии.
Подреждаме курабийките в тава, върху хартия за печене, на разстояние една от друга, защото при печене стават по-големи. Намазваме курабийките отгоре с жълтъци, смесени с олио и поръсваме с кристална захар.
Печем в загрята на 180 градуса фурна до бледо розово. Готовите изпечени курабийки изваждаме от тавите и слагаме да се охладят върху решетка.