Когато някой попита грък с какво се пие узо, трябва да се приготви за неговата учудена физиономия, след това за леденото му презрение и най-накрая за уточнението, че узото, приятели, не се пие, то се преживява.
Традиционното за южната ни съседка питие има своите почитатели по всички краища на земното кълбо, като всеки от тях ще ви каже, че най-важното при консумацията на узото е то да се пие бавно, с наслада, на спокойствие и в добра компания.
Но, подобно на всяка алкохолна напитка, узото си иска своето – подходящо мезе, което да подсили удоволствието от консумацията му.
Специалистите препоръчват узото задължително да се поднесе със солени мезета. Най-добре е да го сервирате студено, придружено с таратор. Като разредител може да използвате студена вода или сода.
От солените мезета за узо може да се спрете на Снежанка, Салата с рулца от раци, тарама, панирани тиквички, Овчарска салата или Шопска салата.
Отлично допълнение към чашата с узо са морските дарове под всякаква форма. Не бива да пропуснете да сложите край узото различни видове маслини, бяло сирене, полято със зехтин, калмари, сардини, пушена риба или хайвер.
Оберете овациите на гостите, като поднесете Мидена салата, салата с маслини и твърд кашкавал. Наздраве!