Вече на всички ни дойде до гуша от вируси, но пък нека се поглезим с нещо вкусно и полезно и да повдигнем имунитета си.
Необходими продукти
За бульона
1 цяло пиле
8 чаши вода
1 праз
1 лук (нарязан на четвъртинки)
1 морков (разрязан наполовина)
2 скилидки чесън
2 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
За супата
2 с.л. зехтин
1 праз (нарязан на ситно)
1/2 връзка копър
2 моркова (нарязани)
3 скилидки чесън (намачкани)
1 малко парче джинджифил (с размер на палец)
1/2 чаша ориз
2 ч.л. куркума
1 с.л. семена от копър
1/4 чаша нарязан магданоз
Начин на приготвяне
В голяма тенджера сложете водата, пилето, праза, лука, моркова, чесъна, солта и черния пипер. Изчакайте да заври на силен огън и след това намалете. Оставете бульона да къкри около 25 минути, като обърнете пилето по средата на времето и отстраните от котлона, след като то е сготвено напълно. След това извадете пилето от бульона и го поставете върху дъска за рязане. Прецедете бульона през фина цедка в отделна купа.
В същата голяма тенджера, поставена на среден огън, сложете зехтина, праза, копъра, чесъна, джинджифила, куркумата и семената от копър. Оставете подправките и зеленчуците да се готвят, докато леко омекнат, като бъркате от време на време с дървена лъжица, за да не залепнат. След като зеленчуците леко се сварят, върнете бульона обратно в тенджерата, изчакайте да кипне и добавете ориза. Намалете котлона и оставете супата да къкри на слаб огън за 20 минути. След 20-те минути добавете нарязаните моркови и оставете още да къкри. Докато супата къкри, обезкостете пилето и разкъсайте месото с помощта на вилица. Добавете парченцата в супата и оставете да къкри за още 5 минути или докато оризът се свари напълно. Сервирайте супата гореща и поръсете с магданоз и допълнително сол и черен пипер на вкус.