Необходими продукти за 10 порции*
4.5 кг пуйка сол
черен пипер
300 гр лук
2 лимона
80 гр чесън
5-6 дафинови листа
зехтин
250 гр бекон
300 гр моркови
За билковото масло:
330 гр масло
10 гр магданоз
5 гр мащерка
За грейвито:
330 мл сайдер 10 гр брашно 20 гр масло
За саламурата:
. 15 гр сол
15 гр захар
5 гр пушен пипер 5 гр мащерка
Начин на приготвяне:
- В тенджера загрейте вода, около 4-5 литра, сложете сол, захар, пушен пипер и мащерка. Разбъркайте докато сухите съставки се разтворят и оставете на страна да се охлади. Сложете пуйката
в голям съд и я залейте с охладената саламура, така че да покрие, цялата пуйка. Оставете да престои 24 часа в хладилник. - Разтопете маслото на слаб огън. Нарежете на ситно магданоз и мащерка, добавете към маслото и разбъркайте. Сложете в хладилник докато стегне.
- Отцедете пуйката и внимателно отделете кожата с нож за филетиране или с ръка. В образувалите се джобове, намажете пуйката с билковото масло.
- Загрейте фурната на 160 градуса. Нарежете на едро морковите и лука. В тава подредете зеленчуците, чесъна, дафиновите листа и върху тях сложете пуйката. Гответе до полу готовност, покрийте пуйката със слайсове бекон. Печете до готовност, вътрешността на пуйката трябва да достигне 90 градуса. Изкарайте пуйката и я оставете да почива на страна.
- В тиган запържете ситно нарязан бекон, добавете сайдера и брашното, гответе докато брашното се сготви, при необходимост добавете вода.
- Тавата със соса от печената пуйка и зеленчуците загрейте и намачкайте. Добавете сместа със сайдера и брашното, гответе докато сместа се сгъсти. Прецедете през фина цедка.
- Сервирайте пуйката, като залеете с домашното грейви.