“Майсторско изпълнение, за празника”
шаран – 2 бр. по около 1.5 кг.
ЗА ПЛЪНКАТА
Бял ориз- 150 гр.
лук – 2 глави кромид
гъби печурки – 6 бр.
лимон – 1бр.
черен пипер
риган
магданоз
сол
Нарежете лука на дребно и го задушете, добавете нарязаните на едро гъби и след това ориза, пържете, докато оризът придобие стъклен цвят, налейте вода, добавете подправките и оставете на котлона, докато течността се изпари.
Почистете шараните, измийте ги и ги посолете от вътрешната страна, напълнете с плънката и прихванете отвора с клечки за зъби (по желание може и да го зашиете) .
Сложете рибата в подходяща тава върху хартия за печене, за да не залепва, налейте мазнина и покрийте с фолио, печете около 30 минути на 220 градуса, след това свалете фолиото и допечете рибата.
Може да украсите с резени лимон.