Над 0.50 лв. ще струва едно яйце от есента, очакват производители. Ще има поскъпване и на други храни, сред които и пилешкото месо.
“Себестойността на птицевъдните продукти се формира от цените на зърнените култури, енергоресурсите и трудовите възнаграждения. Ескалацията при цените на зърното са рекордни тази година. При тези скъпи суровини ставаме неконкурентни на европейския пазар. Високата цена на себестойност и на производство води до покачване на цената на пазара, съответно и до намаляване на потреблението”, заяви председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.
Той посочи, че при яйцата и месото скокът в цената е еднакъв – около 30% в сравнение с миналата година, и предположи, че тази тенденция е и при останалите хранителни продукти от животински произход.
“Всичко зависи от това дали ще бъде овладяна енергийната криза в страната. От суровините зависят цените на яйцата и от потреблението. Когато цените растат, потреблението намалява. Прогнозите са за рецесия”, твърди Гълъбов
Той сподели, че 2021 г. е била много тежка година за цялото животновъдство, в частност за птицевъдство и свиневъдство, които са най-засегнати, тъй като са и най-индустриални отрасли. Цените на енергоресурсите там оказват голямо влияние, също и цените на зърното. Съюзът на птицевъдите очаква около 20% от загубите да се поемат от държавна помощ, която е гласувана в Министерския съвет.
На въпроса за колко ще се продава едно яйце и един кг пилешко месо, той отговори, че трудно може да се прогнозира цена, защото пазарът е функция на търсене и предлагане. Фермерите намаляват производството, тъй като, ако не го намалят, ще генерират сериозни загуби.