Лятна свежест, с която да преборим жегите.
СЪСТАВКИ
- 3 ч.чаши гореща вода
- 3 пакетчета зелен (черен, друг) чай
- 3 узрели праскови
- 2 стръкчета прясна мента
- 1/3 чаша кокосова захар
- 1 с.л. канела
- 1 ч.чаша вода
- 1/4 чаша лимонов сок
- кубчета лед
- лимонови резенчета
- листенца свежа мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
- Залейте пакетчетата чай с врялата вода в голяма кана и ги оставете да се запарят за 7-8 минути.
- През това време почистете прасковите от костилките и ги нарежете на кубчета. Изсипете ги в тенджерка, загрейте на среден огън и добавете кокосовата захар, канелата, чашата вода и свежите стръкчета мента. Оставете да къкрят за около 20 минути под капак.
- Проверете чая, би трябвало да е готов и отстранете пакетчетата. Оставете настрана да изстива. Върнете се при прасковите и започнете да ги намачквате с гърба на дървена шпатула. Спрете котлона и прецедете полученото прасковено пюре през цедка като притискате внимателно с шпатулата, за да отцедите колкото се може повече сок. Запазете пулпа за печена овесена каша с праскови, смути или друго. Страшно полезен е и е богат на фибри. Оставете сока да изстива настрана.
- След като и чаят, и сокът от праскови са изстинали изсипете лимоновия сок в шейкър, добавете няколко кубчета лед, свежи листенца мента и налейте сока от прасковите. Разбийте за около 30 секунди, след което добавете към изстиналия вече чай.
- Можете да добавите още резенчета лимон и листенца мента към получения чай, както и в чашите, в които ще сервирате. Насладете се на тази освежаваща лятна напитка с допълнително лед по всяко време на деня!