Необходими продукти за – Ø20см
400 гр бяло брашно
2,5 гр сол
15 гр прясна мая
120 мл прясно мляко
2 яйца + 2 жълтъка
125 гр фина кристална захар
150 гр масло, на стайна температура
115 гр захаросани цитрусови корички
75 гр стафиди
разтопено масло за намазване
Начин на приготвяне
- Пресейте брашното и солта в купа и направите кладенче в средата.
- Разтворете маята в мляко (млякото трябва да е на стайна температура).
- Изсипете разтворената мая в кладенчето. Добавете двете яйца и оберете достатъчно брашно за получаване на гъста смес. Поръсете част от брашното отгоре и оставете за 30 минути на топло място да образува ‘гъба’.
- Добавете жълтъците и захарта и омесете сместа. Добавете мекото масло и омесете на набрашнена повърхност до получаване на гладко и еластично
тесто. Поставете в намазнена купа и покрийте със намазнено стреч фолио. Оставете на страна да втаса за 1:30 – 2 часа, или до удвояване на обема. - Премесете тестото като добавите захаросаните кори
и стафиди и оформете на топка. Поставете в предварително намаслена форма , покрита
с хартия за печене (хартията за печене да образува висок цилиндър по страните, с височина около 18-20 см). Отгоре покрийте с намазнено стреч фолио за 1 час или до удвояване на обема. - Печете в предварително загрята фурна на 190oC за 20 минути. Намалете на 180 oC, намажете повърхността с разтопено масло и печете за 25-30 минути или до получаване на златист цвят. Охладете за 5 минути във формата, след което извадете от формата и поставете върху решетка да се охлади напълно.