Днес Православната църква отбелязва Архангелова задушница, най-голямата от трите задушници. На този ден се ходи на гробището, където се носят цветя, вино, хляб и раздавки, приготвят се така наречените общи трапези.
Архангелова задушница се отбелязва в първата събота на ноември, предхождаща големия църковен празник Архангеловден. Тя е ден за почит на починалите близки и роднини, но също и на ангелите.
На гробището се палят свещи, прелива се вино и се прекадява с тамян. Раздават се храни и напитки, като задължително сред тях трябва да има варено жито, което символизира възкресението, хляб и вино, за спомен на Христовата жертва за нас.
Архангелова задушница е ден за молитва и размисъл за живота и смъртта. Това е ден, в който се почитат паметта и делата на починалите, и се молим за тяхното спасение.
Какво да носим на Архангелова задушница?
На Архангелова задушница е обичайно да се носят следните неща на гробището:
- Цветя – най-често се носят червени рози, които символизират кръвта Христова.
- Вино – символизира кръвта Христова и е предназначено за душата на покойника.
- Хляб – символизира тялото Христово и е предназначен за тялото на покойника.
- Раздавки – най-често се приготвят варено жито, хляб, вино, десерти и плодове.
Какво да правим на Архангелова задушница?
На Архангелова задушница е обичайно да се правят следните неща:
- Да се ходи на гробището и да се почисти и украси гроба на покойника.
- Да се запалят свещи и да се прелие вино върху гроба.
- Да се прекадява с тамян.
- Да се раздадат храни и напитки на близките и на хората, които са на гробището.
- Да се помолим за душата на покойника.
Поверия
В народните поверия се смята, че на Архангелова задушница душите на починалите се връщат в домовете си. Затова е обичайно да се приготвят и оставят за тях храна и напитки. Също така се смята, че на този ден душите на починалите могат да помагат на живите.
Архангелова задушница е важен религиозен и традиционен празник за българите. Това е ден за почит на починалите близки и роднини, и за молитва за тяхното спасение.