Червеното цвекло е богато на витамини, антиоксиданти и естествени захари и се нарежда в предните редици на здравословните храни.
Диетологът Зоя Богданова посочи кога вареното цвекло може да представлява опасност за здравето. То не трябва да се консумира при захарен диабет, заради известното високо съдържание на захари, посочва тя.
Богданова предупреждава хората с диабет да не ядат цвекло. Според нея диабетиците трябва да знаят, че гликемичният индекс на цвеклото се повишава, след като е подложено на термична обработка:
„Поради факта, че простите въглехидрати са напълно разтворими, захарите се абсорбират много бързо в кръвта.“
Освен това от ядене на цвекло трябва да се въздържат хора със заболявания на пикочната система.
“Оксаловата киселина, която е част от цвеклото, може да провокира обостряне на уролитиазата – оксалурия. Ето защо хората със заболявания на пикочната система не трябва да ядат цвекло и да лекуват болестта със сок от цвекло”, казва диетологът.