От днес до 06 декември от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки за предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, съобщиха от БАБХ. Обект на проверка ще бъдат и складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. Това обясни за Радио Стара Загора д-р Неделчо Маринов началник отдел контрол по храните в Областната дирекция безопасност по храните Стара Загора. Контролните органи ще обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, каза още д-р. Маринов.
Препоръките към потребителите:
– Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.
– Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото.
– Хрилете трябва да са с розово-червен цвят.
– Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
От БАБХ призовават потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности или за безопасността на храната гражданите могат да подават сигнали онлайн през сайта на БАБХ или на телефон 0700 122 99.
Източник: БНР Стара Загора