Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,27 процента до 1,910 пункта. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Тази седмица цената на оранжерийните домати скочи с 5,8 на сто до 2,75 лева за килограм, а оранжерийните краставици поскъпнаха с цели 19,2 процента до 4,85 лева за килограм в края на седмицата. Картофите прибавят 6,2 на сто и се продават по 0,86 лева за килограм. Морковите поскъпват със 7,7 на сто и се търгуват по 0,98 лева за килограм. Цената на зелето се повишава с 6,7 на сто до 1,12 лева за килограм в края на седмицата. Цената на червените чушки се вдига с 3,3 на сто до 2,50 лева за килограм.
Ябълките поевтиняват с 5,9 на сто тази седмица и се продават по 1,27 лева за килограм. Лимоните поскъпват с 1,1 на сто до 1,83 лева за килограм. Бананите повишават цената си с 3 процента и се купуват по 2,37 лева за килограм на едро. Портокалите поевтиняват с 2,5 на сто и се търгуват по 1,57 лева за килограм. Мандарините се продават по 2,03 лева за килограм.
От началото на годината ИТЦ е нараснал с 4,54 на сто. Преди година, в средата на февруари, ИТЦ се движеше около 1,540 пункта или с над 24 на сто по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 година.
Кравето сирене поскъпва с 0,2 на сто и се търгува по 8,51 лева за килограм; кашкавалът тип “Витоша” – с 0,4 на сто и се купува по 13,50 лева за килограм. Олиото поевтинява с 0,9 на сто и се търгува средно по 3,43 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,35 лева в края на седмицата.
Пилешкото месо повишава цената си с 2,5 на сто и се търгува средно по 4,51 лева за килограм. Захарта поскъпва с 1,2 на сто до 1,63 лева за килограм. Брашно тип “500” прибавя 2,5 процента към стойността си и се търгува по 1,23 лева за килограм. Цената на ориза се понижава с 0,9 процента до 2,28 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,22 лева за брой на едро.