Всеки българин изхвърля 93 килограма храна годишно. Данните изнесоха от българската хранителна банка в световния ден на прехраната, който отбелязваме днес.
Общото количество храни, които се разхищават у нас годишно е 614 милиона килограма, показват данните от статистиката. А за изхвърлената храна сме платили 1 милиард и 800 милиона лева.
И докато хранителната индустрия и домакинствата у нас разхищават значителни количества храна, над един милион са узязвимите, които имат нужда от нея.
Валентин идва всеки ден до микробуса, в който с помощта на хранителната банка до него стига топъл обяд. Бил шофьор, но се разболял, пенсията му не стига и безплатният обяд му помага да оцелее.
„Супички, хлебец. Трябва да се радваме в бедна България. Отиват нагоре цените“, казва той.
93-те килограма продукти, които средно годишно разхищава всеки българин, се оценяват на около 520 лева.
„Това е количеството на храна, която всеки от нас позволява да бъде погубена за една календарна година. За едно домакинство говорим за погубен доход във вид на храна над една средна работна заплата за страната. Тези данни са стряскащи и са абсолютно неприемливи за общество, което е на своя европейски път“, казва Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка.
Изхвърляните количества храна у нас са достатъчни над 1 милион българи, които трудно могат да си позволят хранене три пъти на ден.
А за да не „пилеем“ храна експертите съветват да пазаруваме по списък, без да купуваме стоки на промоция, от които нямаме нужда и впоследствие изхвърляме:
„Зад всеки килограм ябълки, който изхвърляме на боклука, стоят погубени 700 литра вода и изхабена почва и питателна стойност“, казва Цанка.
Около 10 на сто от храната, която се доставя до търговската мрежа в Европа никога не се консумира, посочват експертите. А у нас бизнесът, който дарява храни, прави всичко възможно да не се стига до това.
„Управлението на стоковите наличности в нашите обекти така, че да не се стигне до унищожаване на стоки е ежедневен ангажимент на нашия екип – от продавачите в магазините до търговския директор“, посочва Светослав Гаврилов, представител на търговска верига.
А от хранителната банка, която насърчава компаниите в хранителната индустрия да даряват излишната храна за различни социални програми, отчитат, че досега са спасени над 2,4 милиона килограма храни.
btvnovinite.bg/