Оризът е добре позната съставка за приготвяне на различни видове основни ястия в България. Експериментирането при начина на приготвяне обаче може да превърне познатият му вкус в съвсем различно преживяване за вашето небце.
Представяме ви рецепта за ризото с гъби шейтаке, с която може да разнообразите диетата си:
Необходими продукти:
- лук – 1 глава
- шийтаке – 250 г гъби
- чесън – 1 скилидка
- краве масло – 2 с.л.
- зехтин – 2 с.л.
- ориз арборио – 300 г
- бяло вино – 100 мл
- зеленчуков бульон – 1200 мл
- сол
- черен пипер – 1/2 к.л. смлян
- магданоз
- пармезан – настърган
Начин на приготвяне:
- Лукът се нарязва на дребно и задушава в тенджерка със сгорещен зехтин и краве масло.
- Когато лукът промени цвета си, се добавят почистените и нарязани на ивички гъби Шийтаке. Лукът и гъбите се разбъркват периодично и след като омекнат, се прибавя оризът.
- Температурата на котлона се намалява и с лед кратко запържване в тенджерата се налива малко качествено бяло вино.
- Когато виното се изпари, започва да се добавя по един черпак зеленчуков бульон.
- Ризотото се бърка непрекъснато, докато се усвои бульонът. Тогава се добавя нов черпак от него и така до изчерпването му. Бавното готвене прави ориза кремообразен.
- Накрая, когато е готов, се поръсва със сол на вкус, прясно смлян черен пипер и подправки.
- Готовото ризото с гъби Шийтаке се сервира поръсено с нарязан на ситно пресен магданоз и настърган пармезан.