Най-важното за един успешен розобер е самото гледане на розите, пише agro.bg. Оран, поддръжка, пръскане, но желанието е важно, разказва Мария Колева. За да да се запази розовият цвят, се бере сутрин много рано преди изгрев слънце. От 5 до 9.30-10 часа максимум. За да не се загуби качеството му, се поставя в кошници или кошове – така цветовете не се спарват.
Сградата на Музея на розата в Казанлък е построена през 2016 година, разказва Радослав Петков, уредник в музея. Представлява 1200 квадрата експозиционно пространство, на което се разказва за историята на българското розопроизводство, за традициите в района. На 31-ви май ще бъде открита изложба, съвместно с Исторически музей – София, която допълва и показва нови неща от фондовете на Исторически музей – Искра, свързани с Казанлъшка маслодайна роза.
В двора на Музея на розата в Казанлък има розоварна, в която по изкуствен път се показва процесът на добиване на розово масло или розова вода. Посетителите могат да проследят цялата история на българското розопроизводство във времето и до наши дни.