Кашкавалът скоро може да струва по магазините 30 лв. за килограм, т.е. 3 пъти по-скъп от свинското. За някои бутикови производства тази цена вече е достигната, но кашкавал “Витоша”, чиято цена се следи от комисията по стоковите борси, на едро е около 16 лв., поскъпвайки с нови 6 стотинки за последната седмица.
Кравето сирене е поскъпнало 4 пъти за този период, също и кравето масло, чиято цена от 70 ст. за 125 грама през 1999 г. в момента е достигнала 2,72 лв.
При млечните продукти най-драстичното поскъпване се случва през последната една година, защото цените на фуражите се вдигнаха много, а оттам изкупните цени на млякото са вече около 2,50 лв. за литър. Допълнителен импулс са вдигане на цените са горивата, според председателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.
Заради засушаването това лято се налагало използването на повече фураж. Ако зимата се окаже тежка, това ще влоши още повече ситуацията.
През последната седмица пилешкото месо поевтинява с около 1 на сто и се продава на едро средно по 5,97 лева за килограм. Захарта е 2,33 лева за килограм в края на седмицата, а брашното пада до 1,32 лева за килограм. Оризът поевтинява с 4 стотинки и достига 2,74 лева. Яйцата се продават по 0,30 лева за бройка на едро.
При маслото цените са счупили всички рекорди – в Европа килограм е струвал средно 8 евро.