Наталия Стоянова от Казанлък има специално уикенд предложение за всички нас: Торта от пандишпанови блатове и крем с маскарпоне и шоколад
Благодарим на Наталия, затова че реши да сподели една от любимите си рецепти с всички нас.
Блаженство за небцето е тортата, която ще ви представя. Класически пандишпанови блатове- леки, въздушни и пухкави, съчетани с крем от маскарпоне и бял шоколад. Каква по- добра комбинация?
За блата:
5 Яйца
150 гр Захар
150 гр Брашно
За сиропирана:
4-6 с.л. прясно мляко
За крема
200 мл сладкарска сметана
200 гр бял шоколад
250 гр маскарпоне
Белтъците се разбиват на сняг. В отделна купа се разбиват жълтъците и захарта до получаване на жълт крем. С шпатула към жълтъците се добавя част от белтъците, бърка се внимателно отдолу нагоре, следва добавяне на част от пресятото брашно ( добре е брашното са се пресее няколко пъти, тъй като така се вкарва въздух, а той е необходим за блата). По същия начин се добавят и останалите белтъци и брашно до получаване на гладка, пухкава и въздушна смес.
Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна, в малка форма( около 15-16 см диаметър), постлана с хартия за печене до готовност (около 40 Мин).
На водна баня се разтапя смятаната с шоколада. След като изстинат към тях се добавя маскарпонето, кремът се разбърква добре и оставя в хладилник за едно денонощие, за да стегне.
Сглобяване на тортата:
Блата се разрязва на две равни части. Долната се сиропира с прясно мляко, следва 1/3 от крема. Отгоре се слага вторият блат и се измазва с останалия крем.