Краставиците са невероятно подходящи за лятна салата особено ако я консумирате в много топли вечери. Сегашното ни предложение за „наистина зелена“ салата е разхлаждащо, нетрадиционно, а освен това е прекрасна компания на така актуалните за сезона анасонови напитки. Вижте как да я приготвите:
Необходими продукти:
- Краставица – 1 брой
- Авокадо – 1/2 брой
- Сирене – 50 грама
- Мента – 1/3 чаена чаша с листа
- Зехтин – 2 супени лъжици
- лимонов сок – 2 супени лъжици
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за салата от краставици и сирене с ментов дресинг е изборът и подготовката на продуктите. Краставицата трябва да е свежа, ментата – прясна, а не сушена, а авокадото трябва не е твърдо, а леко меко, като е най-добре да го купите два-три дни преди употреба и да го оставите на стайна температура.
Най-лесно ще приготвите дресинга в блендер, като блендирате зехтина, лимоновия сок, измитите листа мента и около ½ чаена лъжица сол. Може да замените лимоновия сок със сок от лайм, за да бъде слатата още по-свежа. Ако не разполагате с блендер, то нарежете ментата на ситно и заедно със зехтина, лимоновия сок и солта, разбийте добре с вилица.
Измийте краставицата, нарежете я на парчета и я сложете с малка купа. Добавете нарязаното на кубчета авокадо, както и натрошеното сирене, залейте с дресинга и разбъркайте.