Каква е тази магическа напитка събираща милиони хора по земята с един единствен простичък израз : “Да пием по кафе’’?! Колко пъти сте изричали този израз? Колко пъти тя Ви е присъствала на среща с любим човек или познат?
Ако се замислите това е само една чаша пълна с изключително ароматна и топла течност, която никой не може да сбърка. Ароматът и се носи надалеч. Толкова е отличителна, че когато я усетиш сетивата ти направо започват да трептят. Може би за някои хора тази така необикновенна напитка е животоспасяваща. Ако можем само за миг да си представим колко хора е събрала.
Кафето е най-разпространената напитка в света с около половин трилион чаши, консумирани всяка година. Има два основни вида кафе: еспресо и обикновено/не-еспресо/. Еспресото е разнообразието от кафе, което се предлага в кафенета и ресторанти, докато обикновеното кафе е предназначено за домашна консумация.
Каква сила има кафето и кой я е открил?
Откриването на кафето е станало в Източна Африка в регион, който в момента е заселен от Етиопия. Според популярна легенда, пастир на кози, наречен Калди, наблюдавал козите му да се държат странно весело, след като поглъщали плодове от един храст. Любопитен за това събитие, Калди направи опит да консумира плодовете сам. Той осъзнава, че тези плодове му осигуряват нова сила. Новината за този богат на енергия плод бързо се разпространи из целия регион.
Монасите, които научили за този забележителен плод, изсушили плодовете, за да могат да бъдат преместени в далечни манастири. Те накисва ли тези плодове във вода, консумира ли плодовете и поглъща ли течността, за да осигурят повече енергия за молитва.
Какво начало само? Дали самият Калди е подозирал за това, в което ще превърне света този вълшебен плод. И просто ей така тези плодове от Етиопия са били закарани на Арабския полуостров и първоначално са били отглеждани на територията на сегашен Йемен.
От Йемен кафето се преместило в Турция. Тук кафените зърна за първи път били изпечени на открит огън. Методът по който започнали да го обработват включвал, изпичане на зърната, смачкването им и накрая сваряването им във вода. Тогавашния вкус, много наподобявал сегашния.
Интересни Факти за кафето
Първоначално кафето достига до европейския континент чрез венециански търговци. Веднага след като пристигна в Европа, тази нова напитка предизвика сериозно неодобрение от Католическата църква. Голям брой хора били на мнение, че папата трябва да забрани кафето, защото било дяволска напитка. Колкото и съпротивления да е имало срещу кафето, папата го обявил за истинска християнска напитка. Кафенетата станали изключително харесвани в цяла Европа и се превърнали в центрове на интелектуален обмен. Разпространението му по света станало изключително бързо.
През 1700 г. кафето навлязло в Америка чрез капитан от френската пехота, който отглеждал едно мъничко растение по време на дългото си пътуване през Атлантическия океан.Това единствено растение, преместено на Карибския остров Мартиника, се превърнало в предшественик на повече от 19 милиона дървета на острова в рамките на 50 години. Именно от това скромно стартиране, растението за кафе си проправило път до останалите тропически райони на Южна и Централна Америка.
Кафето било признато за държавна напитка на тогавашните колонизирани Съединени щати от Континенталния конгрес, като възражение срещу непропорционалния данък върху чая, наложен от британската корона.
Еспресото се появило през 1822 г., с развитието на първата основна машина за еспресо във Франция. Италианците са работили върху тази прекрасна машина и са първите, които я произвеждат. Еспресото се оказало толкова важна част от италианския живот, че в момента в Италия има над 200 000 еспресо бара. Кафе индустрията в света наемала близо 25 милиона души, докато приблизително 5 милиона души работят в кафе индустрията в Бразилия. Бразилия има над 3 милиарда кафеени растения.
Етиопия има обща работна сила от 12 милиона души в своята кафе индустрия. Внасяйки приблизително 1,2 милиарда кг. всяка година, САЩ са главният потребител на кафе в света. В Обединеното кралство всяка година харчат значителна суми за кафе. След петрола, кафето е втората най-важна стока в света. Кафето се произвежда в търговски количества от повече от 50 страни по целия свят.
От всички екстензивно произвеждани земеделски култури прибирането на кафето е най-малко механизирано.
Любопитни факти са че повечето хора предпочитат да пият кафе с мляко и захар, докато други обичат черното. Това се потвърждава от факта, че 60% от кафето се консумира със захар и мляко, докато 40% се консумира черно. От цялото консумирано кафе в света 13% е разтворимо. По време на закуска се консумира 57% от кафето, докато между храненията консумацията е около 34%, а през друго време се пие 13%. Във всеки един момент човешкото тяло е в състояние да абсорбира само 300 милиграма кофеин. Приблизително 150 милиграма кофеин присъства в стандартна чаша за кафе. От цялата консумация на кофеин в света на кафето се падат близо 75% от него.
И така зрънце по зрънце , прекосявайки половината земно кълбо всяка сутрешна чаша прясно смляно и приготвено с любов кафе, ние поемаме от космическата напитка.
Да Ви е сладко на по кафе!
Шеф Мари Арисян