Различните места по света казват „добро утро“ с разнообразни закуски
Швейцария
През делничните дни швейцарците често се придържат към бързи, но засищащи закуски като традиционното “birchermüesli”, смес от овесени ядки с плодове и ядки в стил гранола, която обикновено се сервира върху гъсто кисело мляко.
Но през уикендите е време за швейцарски брънч. Наред с “роести” (картофени палачинки), сирена и колбаси.
Япония
Много сутрешни ястия в Япония се състоят от малки чинии, всяка с няколко хапки от традиционно японско ястие.
Представени са риби като сьомга или скумрия, мисо супа, мариновани зеленчуци и ориз. Има и тамагояки, леко сладък валцуван омлет, направен от тънки слоеве яйца в правоъгълен тиган, който му придава характерната форма.
Мароко
Заедно с ментовия чай, хлябът с грис е основен продукт на мароканската маса за закуска. “Baghrir” са тънки кръгчета с дрожди, осеяни с малки дупки, които им дават името „палачинки с хиляда дупки“ или „крепове с хиляда дупки“. Вместо кленов сироп, тези леки хлебчета от грис се заливат с масло и мед.
Австралия
С фокус върху пресни продукти, пълнозърнести храни и подхранващи комбинации, австралийските закуски могат да варират от класически тост с авокадо върху хляб със семена до купа фаро, гарнирана с поширано яйце и мариновани зеленчуци или оризов пудинг с кисело мляко, семена и горски плодове.
Не забравяйте бялото – еспресо.
Германия
В страната на много “wurst”, не е изненадващо, че наденица и други меса играят главна роля във “frühstück”-традиционната немска закуска.
Този бюфет е пълен с разнообразие: колбаси, сирена, хляб и кифлички (включително гевреци), както и пресни плодове, рохко сварени яйца и подправки като домашно сладко.
Турция
“Kahvalti”- традиционната турска закуска.
Турски хляб като симит, кръгъл хляб , плосък хляб, придружават купички с фета или други пресни, солени сирена, маслини, халва и мед . Яйцата често се приготвят пържени на тиган със суджук или със сушена телешка наденица, подправена с чесън, червен пипер и кимион.
Украйна
Нежни и пухкави отвътре и хрупкаво златисто кафяво отвън, украинските палачинки сирники. С това казват „добро утро” украинците.
И все пак те са направени с проста съставка: прясно фермерско сирене, известно като “творог”, с консистенция, подобна на рикота или извара.
Подобно на американските палачинки или френски тост, те могат да бъдат гарнирани с пресни плодове и пудра захар.
Италия
Италианците са почти твърде заети за закуска . За сутринта еспресо или капучино често се съчетават с обикновен сладкиш като корнето или кроасан, пълнен с крем или нутела.
“Sfogliatelle”, хрупкав и люспест многопластов сладкиш със сладък пълнеж от сирене рикота, е друг стандарт за закуска.
Русия
Хайверът всъщност е руска храна за закуска. Независимо дали е червен или черен хайвер, той остава любим топинг за дебели палачинки “oladyi” на брънчовете през уикенда.
През делничните дни обаче закуските са по-прости. В тези сутрини хайверът се намазва върху тъмен, сладък ръжен хляб, известен просто като черен хляб. Най-важното на масата е череният чай.
България
Българската закуска винаги си е имала традиция. С топло мляко или чай се залива купа нарязан на кубчета хляб, натрошено българско сирене, масло и захар и се оставят да се накиснат до омекване.
Сирене в стил фета, което е по-кремообразно и по-меко от много от източноевропейските саламурени сирена, така че не придава на ястието толкова солен вкус .